Er komt per vandaag een einde aan de bemiddeling tussen slachtoffers en daders bij strafzaken. Volgens het Ministerie van Veiligheid en Justitie is het geld namelijk op.

BNR juridisch

Het OM en rechters noemen de beslissing zeer teleurstellend, omdat met mediation juist nieuwe conflicten tussen slachtoffer en verdachte voorkomen kunnen worden. Slachtofferhulp Nederland vindt het stopzetten van de bemiddeling echter helemaal niet erg, want slachtofferhulp blijft in bepaalde vormen gewoon bestaan: ‘De bemiddeling tussen daders en slachtoffers stopt niet. Er is nog steeds een organisatie, gefinancierd door het Ministerie, die al sinds tien jaar precies dat werkt doet’, vertelt directeur Harry Crielaars.

‘Waar het hier over gaat zijn de mediationzaken die bij een rechtszaak terechtkomen. Daar is geen geld meer voor.’

Geen mediation bij strafzaken

‘Waar het hier over gaat zijn de mediationzaken die bij een rechtszaak terechtkomen. Daar is geen geld meer voor’, vervolgt Crielaars. ‘Het betekent dus niet dat alle bemiddeling verleden tijd is, maar voor een specifieke groep is het wel afgelopen. ‘Het gaat om een relatief kleine groep slachtoffers waarvan een dader gepakt wordt die ook nog eens berecht wordt. Maar er zijn genoeg zaken die niet worden afgehandeld.’

Sinds het begin van de pilots in 2014 zijn tegen de 2000 strafzaken doorverwezen naar de mediator.

Luister op BNR de radio-uitzending Einde aan bemiddeling bij rechtszaken.

BNR juridisch | Bastiaan Kleinjan | vrijdag 28 oktober 2016