Een uitdrukking die weloverwogen door Mark Rutte werd gebezigd in de laatste uitzending van Zomergasten en onlangs op het VVD-congres. Een in mijn ogen armoedige poging om contact te krijgen met dat deel van de samenleving die ontevreden is met de gevestigde politieke orde. Er is meer voor nodig om deze groep te bereiken.

De gevestigde politieke orde denkt in dezelfde orde als Angela Merkel in de zin van “Wir schaffen das”.

Politieke partijen en politici

Dat veel van die mensen van plan zijn op de PVV te stemmen begrijp ik wel. Geert Wilders weet op onnavolgbare wijze de vinger op de zere plek te leggen. Jammer voor al zijn stemmers is dat er vrijwel geen andere partij te vinden is die met hem wil regeren. Daarmee zal het onbegrip en de kloof alleen maar groter worden. Een kloof die er in mijn ogen wel degelijk is en waar de gevestigde orde geen zicht op heeft of – misschien – wel niet wil hebben.

Dagelijkse praktijk als bewindvoerder

In mijn dagelijkse praktijk als bewindvoerder maak ik met enige regelmaat mee dat mijn cliënten op basis van een fictieve berekening geen aanvullende bijstand krijgen en onder een sociaal aanvaardbaar bestaansminimum leven. Als ze vervolgens dan zien dat hun buren, afkomstig uit een ver land, wel een uitkering, huis en andere zaken krijgen dan verdwijnt algauw de acceptatie. Terecht? In strikt formele zin niet maar wel begrijpelijk als je zelf niets hebt en de overheid ook niet bereid is om te helpen.

Lees de LinkedInpublicatie ““Pleurt op!”” van RvM-lid en specialist Cees Rootjes, Bewindvoerder-Budgetcoach-Maatschappelijk betrokken adviseur-Mediator-Trainer