Hoewel de voornaamste bezuinigingen op de rechtspraak een jaar geleden werden teruggedraaid, waarschuwde de Raad voor de Rechtspraak een half jaar geleden nog dat de werkdruk nog altijd groot is. De rechtspraak wilde dan ook een eigen begroting binnen de begroting van Veiligheid en Justitie, maar een poging daartoe strandde vorige maand nog in de Tweede kamer.

Kwaliteit van de rechtspraak

Peter Koops, advocaat te Hoogeveen, deelt die hoop. ‘Ik ben het met Bartstra eens dat het wel heel vreemd zal zijn als ze eerst aankondingen dat er niet minder rechtbanken komen en dat dat in een keer zou veranderen.’ Koops verklaarde zich vorig jaar solidair met de actie van de rechters, simpelweg omdat ook hij vreesde dat de rechtspraak te ver van de burgers af komt te staan.

Er kwam uiteindelijk 250 miljoen bij voor de begroting van Veiligheid en Justitie.

Wezensvreemd element

Bartstra was een van de rechters die vorig jaar in Assen de straat op gingen om te protesteren tegen de bezuinigingen. Een ‘wezensvreemd element aan het zijn van rechter’, erkent hij, maar uiteindelijk was het gegeven het resultaat alleszins de moeite waard: er kwam uiteindelijk 250 miljoen bij voor de begroting van Veiligheid en Justitie.

Lees het BNR-artikel van redacteur Thijs Baas ‘Kwaliteit rechtspraak nog altijd in gevarenzone’