Mijns inziens mag er een maatschappelijke verandering teweeg worden gebracht. Wellicht te ideaal uiteen gezet in deze, maar toch houd ik mij eraan vast. Een nieuw maatschappelijk ideaal is nodig.

Partner en maatschappij

Een maatschappij waarbij het wellicht niet meer gebruikelijk is dat men jaren bij dezelfde partner blijft, maar wel een maatschappij waarin wij onze kinderen leren hoe zij relaties kunnen vormgeven. Door hen een voorbeeld te bieden hoe het ook kan. Door positieve campagnes uit te dragen vanuit de overheid, via de media en de sector.

Kindern en inzicht

Door onze kinderen inzicht te bieden in hoe zij in het leven kunnen staan. Hoe zij behandeld willen worden en daarom andere mensen ook zo willen behandelen. Door hen uitleg te geven over de betekenis van verschillende soorten relaties. En hoe deze in stand te houden. Ja, soms met hard werken.

Respect en erkenning

Of deze te beëindigen maar dit op een respectvolle manier te doen. Door te leren om erkenning bij jezelf te kunnen vinden zonder daarin door te slaan richting egoïsme.
Door congruent te leren handelen in lijn met uitgebrachte woorden. Door te blijven luisteren naar anderen. Door te leren dat er meerdere waarheden kunnen zijn.

Ik en jij

Door frustraties te leren uiten vanuit een ik-gevoel in plaats van de jij-taal. Door in te zien dat je soms enkel en alleen controle hebt op je eigen aandeel aan verandering. En door te leren stoppen met een vinger wijzen.

Ik geloof er in dat dit kan. En dat wij de kinderen van nu via ons gedrag offline en online kunnen laten zien hoe het beter kan!

Lees verder in de volledige blog via de LinkedIn Pulse-publicatie “Nieuw maatschappelijk ideaal nodig – stoppen met vinger wijzen” van Marieke Lips – KidsInbetween | Beroepsorganisatie Kindbehartiger | Counsellor | Jurist | BCJZ | Trainer familie- en jeugdrecht | Auteur.