Van der Steur voorzichtig positief – Mediation in Strafzaken. Mogen we dit ontwikkeling van de markt noemen? “Evaluatie van de resultaten laat volgens hem zien dat mediation een wezenlijke aanvulling is op het reguliere strafrecht. In 75% van de gevallen waarin het tot een bemiddeling kwam, volgende daarna een sepot van de strafzaak.” Lees ook de brief van de minister aan de Tweede Kamer via tinyurl.com/qgjplff.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Onderwerp Herstelbemiddeling in het strafrecht.

De versterking van de positie van slachtoffers in het strafproces is een prioriteit van dit kabinet. Er zijn de afgelopen periode belangrijke resultaten geboekt op dit terrein. Het strafrecht is voor slachtoffers echter niet in alle gevallen toereikend. Soms is een andere aanpak nodig om de verhouding met de dader te herstellen en te komen tot een oplossing van het onderliggende conflict.

Herstelbemiddeling kan hierin voorzien

Het geeft slachtoffers en daders de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan, bijvoorbeeld over de gevolgen die het delict voor het slachtoffer heeft gehad en over de ontstane schade. Door beide partijen zelf verantwoordelijkheid te laten nemen voor herstel kan tot een echte oplossing van het conflict worden gekomen.

Brief aan de Tweede Kamer: tinyurl.com/qgjplff.